Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerverwarming
Leestijd:
3
min.

Het installeren van vloerverwarming

vloerverwarming op een noppenplaat in slakkenhuispatroon | Oranjeduurzaam
Het installeren van vloerverwarming

Afbeelding: senivpetro via Freepik

Vloerverwarming wordt steeds populairder als een efficiënte en comfortabele manier om huizen te verwarmen. Maar hoe gaat het proces van vloerverwarming installeren eigenlijk in zijn werk? Wat zijn de overwegingen bij het aanleggen van vloerverwarming onder verschillende soorten vloeren? In deze blog leggen we het allemaal uit.

Wat is vloerverwarming?

Voordat we dieper ingaan op de installatie, laten we eerst kort kijken naar wat vloerverwarming precies is. Vloerverwarming werkt door het installeren van een netwerk van leidingen onder de vloer, meestal in de vorm van buizen gevuld met warm water. Dit water wordt verwarmd door middel van een cv-ketel of een warmtepomp en circuleert vervolgens door de leidingen, waardoor de vloer geleidelijk wordt opgewarmd. Door de warmte van onderaf te verspreiden, zorgt vloerverwarming voor een comfortabelere omgeving, omdat de warmte gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld.

Soorten vloerverwarming: in de chape, ingefreesd of op een bestaande vloer

Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming te plaatsen. Het kiezen van de juiste methode hangt af van jouw specifieke situatie en de toestand van je vloer.

Vloerverwarming in de chape

Een chape is de cementlaag waarop de vloerbedekking (tegels, laminaat, parket, ...) uiteindelijk komt. Chapes dienen dus als ondergrond voor diverse vloeren. Deze methode is het meest geschikt als er nog geen dekvloer is gelegd. Eerst wordt er een isolatielaag aangebracht om warmteverlies aan de onderzijde van de leidingen te minimaliseren. Hierbij kan men kiezen voor kunststof schuim isolatieplaten of PUR schuim. Vervolgens worden de verwarmingsleidingen met speciale tackerclips aan het isolatiemateriaal geniet. Deze methode is bijzonder omdat de vloerverwarming dieper ligt dan bij een ingefreesde verwarming. Hierdoor wordt de vloer iets minder snel warm, maar door de grotere massa van de vloer blijft deze wel langer warm.

Vloerverwarming infrezen

Bij deze methode wordt er een speciale vloerfrees gebruikt om sleuven van ongeveer 17 mm diep in de chape te frezen. Hierin worden vervolgens de leidingen van de vloerverwarming gelegd. Omdat de kunststof buizen precies in de sleuven passen, blijven ze goed liggen. Na het aansluiten van de leidingen op de verdeelunit wordt het systeem getest en kan de vloer weer netjes geëgaliseerd worden. Deze methode is populair in woningen waar al een afwerkvloer ligt omdat de bestaande vloeropbouw niet wordt veranderd.

Vloerverwarming op een bestaande vloer

Bij deze methode komt de vloerverwarming bovenop de dekvloer te liggen. Het nadeel hiervan is dat de vloeropbouw groter wordt en deze ruimte is er niet altijd. Soms heb je echter geen andere keuze (bijvoorbeeld bij een houten vloer) of is het gewoon goedkoper om te kiezen voor een opbouwsysteem. Dit hangt dus heel erg af van jouw situatie. Bekijk wat de mogelijkheden zijn met OranjeDuurzaam.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Legpatronen van vloerverwarming

De leidingen van de vloerverwarming worden altijd in een specifiek patroon gelegd. Het meest voorkomende patroon is het slakkenhuispatroon. Hierbij wordt de warmte goed over de vloer verdeeld en komen de buizen 10 of 20 cm van elkaar af te liggen. Het meanderpatroon (haarspeldpatroon) wordt vaak gebruikt in kamers met grote glaspartijen, waar de leidingen dichter bij de ramen worden gelegd om koude zones te voorkomen.

De meest voorkomende patronen voor vloerverwarming. Het Slakkenhuispatroon en Meanderpatroon.

Vloerverwarming op houten vloeren

Het installeren van vloerverwarming onder een houten vloer vereist speciale aandacht. Hout is namelijk een natuurlijk materiaal dat kan uitzetten en krimpen onder invloed van temperatuurschommelingen. Het is belangrijk om een vloerverwarmings systeem te kiezen dat kan werken met een houten vloer en de installatie over te laten aan een professional.

Vloerverwarming onder laminaat

Laminaat is een populaire keuze voor vloeren, en gelukkig is het ook mogelijk met vloerverwarming. Het is belangrijk om te kiezen voor een speciaal laminaat dat geschikt is voor vloerverwarming en te zorgen voor voldoende isolatie om warmteverlies te minimaliseren.

Vloerverwarming in de badkamer

Vloerverwarming kan een luxe toevoeging zijn aan je badkamer. Het zorgt voor een comfortabele warmte en kan helpen om de badkamervloer snel te drogen. Het is echter essentieel om de installatie over te laten aan een professional om te zorgen voor een veilige en correcte installatie. Wanneer je op een koude winterochtend wakker wordt en op een voorverwarmde badkamer vloer staat is dit een stuk aangenamer dan een steenkoude vloer. Dit is allemaal mogelijk met vloerverwarming in de badkamer.

Vloerverwarming in de keuken

Vloerverwarming kan ook een uitstekende keuze zijn voor de keuken. Het zorgt voor een comfortabele warmte onder de voeten terwijl je kookt en kan helpen om de keuken sneller op te warmen. Bekijk snel wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie en kies voor een comfortabele woning.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over warmtepompen

No items found.
Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over CV ketels

No items found.